Social Login

#

Indice glicemic

Indice glicemic

Indicele glicemic (IG) este un sistem de masurare al carbohidratilor, pe o scara de la 0 la 100, in functie de efectul alimentului ingerat asupra nivelului de zahar din sange. Este un indicator care masoara viteza cu care un anumit tip de carbohidrat ajunge in sange si influenteaza nivelul de zahar.
Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de satietate.


Prima mentionare a indicelui glicemic s-a facut in articolul doctorului David Jenkins din American Journal of Clinical Nutrition aparut in 1981 si a fost descris ca fiind baza fiziologica a clasificarii alimentelor cu carbohidrati. Initial specialistul a facut o lista cu 51 de alimente si indicele corespunzator fiecaruia. Pe parcurs, numarul alimentelor din lista s-a extins. Pentru a constitui scara indicilor glicemici, Jenkins a dat in mod arbitrar glucozei valoarea 100. Aceasta valoare corespunde absorbtiei intestinale a glucozei consumate in proportie de 100%. Exista mai multe clasificari ale indicilor glicemici.


De exemplu, medicul francez Michel Montignac, cel care a conceput regimul disociat care ii poarte numele, ii imparte in trei categorii:
-   IG scazut, mai mic sau egal cu 35;
-   IG mediu, cuprins intre 35 si 50;
-   IG ridicat, mai mare de 50.


 

Denumire Aliment

IG (Indice Glicemic)

Nivel IG

Sirop de porumb115IG mare
Bere*110IG mare
Sirop de orez100IG mare
Sirop de grau100IG mare
Sirop de glucoza100IG mare
Amidon modificat100IG mare
Glucoza (dextroza)100IG mare
Faina de orez95IG mare
Faina de cartofi95IG mare
Amidon95IG mare
Cartofi copti95IG mare
Maltodextrina95IG mare
Cartofi prajiti95IG mare
Paine din faina alba fara gluten90IG mare
Orez lipicios90IG mare
Nap (gatit)*85IG mare
Gulie*85IG mare
Fulgi de porumb85IG mare
Orez instant85IG mare
Orez prefiert85IG mare
Pastarnac*85IG mare
Lapte de orez85IG mare
Covrigei (uscati)85IG mare
Faina alba de grau85IG mare
Arrow-root85IG mare
Telina, radacina de telina, tije de telina (gatite)85IG mare
Chifla pentru hamburger85IG mare
Amidon de porumb85IG mare
Pop corn (fara adaos de zahar)85IG mare
Budinca de orez85IG mare
Orez expandat85IG mare
Tapioca85IG mare
Paine alba pentru sandwich85IG mare
Piure de cartofi80IG mare
Pepene rosu*75IG mare
Tartacuta75IG mare
Dovleac (diverse sortimente)75IG mare
Gogosi75IG mare
Lasagna (grau moale)75IG mare
Vafe (cu zahar adaugat)75IG mare
Lapte de orez (cu zahar adaugat)75IG mare
Dovleac75IG mare
Pesmet70IG mare
Ravioli (faina moale)70IG mare
Chips de cartofi70IG mare
Orez rafinat70IG mare
Zahar alb (sucroza)70IG mare
Paine de orez70IG mare
Patlagina (gatita)70IG mare
Melasa70IG mare
Paine Matzo70IG mare
Curmale uscate70IG mare
Brioche70IG mare
Bagheta paine alba70IG mare
Noodles (faina de grau)70IG mare
Baton de ciocolata (cu adaos de zahar)70IG mare
Radacinoase70IG mare
Zahar brun70IG mare
Tacos70IG mare
Special K™70IG mare
Risotto70IG mare
Cereale rafinate (cu adaos de zahar)70IG mare
Sorg70IG mare
Amaranth expandat70IG mare
Malai70IG mare
Cartofi fierti (fara coaja)70IG mare
Terci70IG mare
Mei70IG mare
Gnocchi70IG mare
Banana coapta70IG mare
Covrigi pufosi (covrigi americani)70IG mare
Biscuiti70IG mare
Cola70IG mare
Racoritore70IG mare
Bauturi carbogazoase dulci70IG mare
Croissant70IG mare
Mamaliga70IG mare
Porumb fiert65IG mare
Serbet (cu adaos de zahar)65IG mare
Porumb tanar65IG mare
Lasagna (grau dur)65IG mare
Caise conservate65IG mare
Cartofi fierti in coaja65IG mare
Tropical yam -US-, yam65IG mare
Paine din grau integral65IG mare
Cartofi fierti in coaja65IG mare
Tamarind, curmale Indiene (dulci)65IG mare
Alac, einkorn65IG mare
Paine din faina de secara (30% secara)65IG mare
Gutui (conservanti/gelifianti, indulcite)65IG mare
Maioneza (indulcita, la borcan)65IG mare
Stafide65IG mare
Ananas din conserva65IG mare
Gris65IG mare
Paine neagra65IG mare
Sirop de artar65IG mare
Mars®65IG mare
Sneakers®65IG mare
Nuts®65IG mare
Muesli (cu adaos de zahar sau miere)65IG mare
Marmelda (cu adaos de zahar)65IG mare
Couscous65IG mare
Gem (cu adaos de zahar)65IG mare
Fava bean, broad bean, horse bean (cooked)65IG mare
Pain au chocolat65IG mare
Noodles (din faina de orez)65IG mare
Sfecla rosie (gatita)65IG mare
Sfecla (gatita)65IG mare
Vermicelli (din faina de orez)65IG mare
Faina de castane65IG mare
Panapen, breadfruit, breadnut65IG mare
Ravioli (grau dur)60IG mare
Pizza60IG mare
Arpacas60IG mare
Fulgi de ovaz60IG mare
Terci de ovaz60IG mare
Orez cu bobul lung60IG mare
Inghetata (indulcita)60IG mare
Semolina (grau dur)60IG mare
Banane (coapte)60IG mare
Paste din faina alba/grau moale60IG mare
Pepene galben*60IG mare
Pudra de ciocolata (cu adaos de zahar)60IG mare
Orez parfumat60IG mare
Ovomaltine®60IG mare
Cacao indulcita (instant)60IG mare
Paine alba cu lapte60IG mare
Miere60IG mare
Castane60IG mare
Tagliatelle (bine gatite)55IG mare
Prune japoneze, loquat55IG mare
Bulgur (gatit)55IG mare
Suc de struguri (neindulcit)55IG mare
Ketchup55IG mare
Radacini de manioc, mandioca, yucca, Cassava (amar)55IG mare
Mustar (cu adaos de zahar)55IG mare
Suc de mango (neindulcit)55IG mare
Piscoturi55IG mare
Radacini de manioc, mandioca, yucca, Cassava (dulce)55IG mare
Nutella®55IG mare
Piersici (conservate, cu sirop)55IG mare
Spaghetti (bine gatite)55IG mare
Sushi55IG mare
Fursecuri55IG mare
Orez rosu55IG mare
Papaya (proaspat)55IG mare
Suc de mere (neindulcit)50IG mediu
Biscuiti (faina integrala, neindulciti)50IG mediu
Orez brun, nerafinat50IG mediu
Chayote, chocho, pear squash, christophine50IG mediu
Trufe albe50IG mediu
Litchi (proaspete)50IG mediu
Curmale Japoneze50IG mediu
Cartofi dulci50IG mediu
Mango (proaspat)50IG mediu
Paine cu quinoa (aproximativ 65% quinoa)50IG mediu
Suc de ananas (neindulcit)50IG mediu
Muesli (fara indulcitori)50IG mediu
Macaroane (grau dur)50IG mediu
Kiwi*50IG mediu
Suc de afine (neindulcit)50IG mediu
Baton energetic de cereale (fara adaos de zahar)50IG mediu
Orez Basmati50IG mediu
Paste integrale50IG mediu
Wasa™ secara50IG mediu
Cereale integrale (fara zahar adaugat)50IG mediu
Morcovi (gatiti)50IG mediu
Sos de tomate (cu zahar)45IG mediu
Paine Pumpernickel45IG mediu
Ananas (fructul proaspat)45IG mediu
Muesli Montignac45IG mediu
Paine Kamut45IG mediu
Paste Capellini45IG mediu
Afine45IG mediu
Mazare verde (conservata)45IG mediu
Suc de grapefruit (neindulcit)45IG mediu
Couscous integral45IG mediu
Bulgur din grau integral (gatit)45IG mediu
Paine integrala prajita45IG mediu
Alac, einkorn (integral)45IG mediu
Faina de secara45IG mediu
Paine integrala de secara45IG mediu
Banana cruda45IG mediu
Patlagina cruda45IG mediu
Fresh de portocale45IG mediu
Faina Kamut (integrala)45IG mediu
Gem (neindulcit)45IG mediu
Struguri negri (proaspeti)45IG mediu
Semolina integrala45IG mediu
Struguri albi (proaspeti)45IG mediu
Faina Farro (integrala)45IG mediu
Orez brun Basmati45IG mediu
Grau egiptean40IG mediu
Kamut40IG mediu
Farro40IG mediu
Serbet (fara adaos de zahar)40IG mediu
Faina Quinoa40IG mediu
Pepino dulce40IG mediu
Ovaz40IG mediu
Paine Pumpernickel Montignac40IG mediu
Spagetti al dente (fierte 5 min)40IG mediu
Lactoza40IG mediu
Paste integrale al dente (fierte 5 minute)40IG mediu
Cidru brut40IG mediu
Suc de morcov (neindulcit)40IG mediu
Smochine uscate40IG mediu
Kasha (integrala)40IG mediu
Lapte de cocos40IG mediu
Prune uscate40IG mediu
Falafel (fasole Fava)40IG mediu
Fasole Fava (cruda)40IG mediu
Fasole Pinto (din conserva)40IG mediu
Paine Matzo (faina integrala)40IG mediu
Fulgi de ovaz (negatiti)40IG mediu
Unt de arahide (fara adaos de zahar)40IG mediu
Saracen (integral)40IG mediu
Paine integrala 100%40IG mediu
Hrisca (integrala)40IG mediu
Tahin40IG mediu
Piscoturi (faina integrala, fara zahar adaugat)40IG mediu
Gutui (conservanti/gelifianti, neindulcite)40IG mediu
Paine cu cereale incoltite35IG mic
Caise uscate35IG mic
Mustar Dijon35IG mic
Fasole Romana35IG mic
Naut (boabe, conservat)35IG mic
Telina, radacina de telina, tije de telina (crude)35IG mic
Fasole neagra35IG mic
Mere35IG mic
Tulpini de Ale35IG mic
Smochine35IG mic
Porumb indian35IG mic
Paine Montignac35IG mic
Fasole boabe35IG mic
Wasa™ continut de fibre 24%35IG mic
Suc de rosii35IG mic
Iaurt de soia (aromat)35IG mic
Gutui35IG mic
Prune35IG mic
Portocale35IG mic
Susan35IG mic
Drojdie35IG mic
Mere deshidratate35IG mic
Faina de naut35IG mic
Vermicelli (grau dur)35IG mic
Iaurt**35IG mic
Orez salbatic35IG mic
Migdale (piure, neindulcit)35IG mic
Migdale (pasta, neindulcit)35IG mic
Sos de tomate (natural, fara ados de zahar)35IG mic
Seminte de floarea soarelui35IG mic
Quinoa35IG mic
Rodie (proaspata)35IG mic
Piersici (proaspete)35IG mic
Nectarine (proaspete)35IG mic
Fasole Pinto35IG mic
Inghetata (cu fructoza)35IG mic
Mazare verde (proaspata)35IG mic
Falafel (din boabe de naut)35IG mic
Tomate uscate35IG mic
Amaranth, seminte35IG mic
Fasole Adzuki / azuki35IG mic
Nuca de cocos35IG mic
Noodles (grau dur)35IG mic
Scorzoneras30IG mic
Lapte praf**30IG mic
Clementine30IG mic
Fructul pasiunii30IG mic
Maracuja30IG mic
Mandarine30IG mic
Lapte**30IG mic
Granadilla30IG mic
Grapefruit30IG mic
Pommelo30IG mic
Fasole verde30IG mic
Fasole pastai30IG mic
Naut (boabe)30IG mic
Linte bruna30IG mic
Branza de vaci proaspata**30IG mic
Caise30IG mic
Grapefruit roz30IG mic
Rosii / Tomate30IG mic
Pere (proaspete)30IG mic
Lapte de ovaz (nefiert)30IG mic
Marmelada (neindulcita)30IG mic
Usturoi30IG mic
Noodles (din fasole Mung)30IG mic
Vermicelli (din fasole Mung)30IG mic
Vermicelli (din soia)30IG mic
Noodles (din soia)30IG mic
Lapte de soia30IG mic
Linte galbena30IG mic
Sfecla de zahar (cruda)30IG mic
Lapte de migdale30IG mic
Agrisa25IG mic
Afine25IG mic
Ciocolata neagra (mai mult de 70% cacao)25IG mic
Coacaze rosii25IG mic
Pasta de alune (neindulcita)25IG mic
Capsune25IG mic
Faina de soia25IG mic
Pasta de arahide (neindulcita)25IG mic
Humus25IG mic
Mure25IG mic
Dude25IG mic
Coacaze25IG mic
Zmeura (fructe proaspete)25IG mic
Fasole Mung25IG mic
Linte verde25IG mic
Fasole Fayot25IG mic
Visine25IG mic
Cirese25IG mic
Nap (crud)25IG mic
Fasole Flageolet25IG mic
Mazare (boabe)25IG mic
Orz25IG mic
Muguri de bambus20IG mic
Lamaie20IG mic
Fructoza20IG mic
Cacao pudra20IG mic
Iaurt de soia (fara arome)20IG mic
Vanata20IG mic
Sos Tamari (neindulcit)20IG mic
Soia (crema)20IG mic
Cirese Acerola20IG mic
Ratatouille20IG mic
Gem Montignac fara zahar20IG mic
Suc de lamaie (neindulcit)20IG mic
Inima de palmier20IG mic
Ciocolata, simpla (> 85% din cacao)20IG mic
Anghinare20IG mic
Morcovi (cruzi)20IG mic
Ceapa15IG mic
Pesto15IG mic
Muraturi15IG mic
Migdale verzi15IG mic
Coacaze negre15IG mic
Rubarba15IG mic
Salata verde15IG mic
Soia15IG mic
Esalota15IG mic
Spanac15IG mic
Ardei gras (rosu, verde, galben)15IG mic
Ciuperci15IG mic
Nuci Barcelona15IG mic
Alune de padure15IG mic
Cicoare15IG mic
Migdale15IG mic
Broccoli15IG mic
Varza15IG mic
Nuci Caju15IG mic
Telina15IG mic
Andive15IG mic
Dovlecei15IG mic
Zucchini15IG mic
Chimen dulce15IG mic
Paprika15IG mic
Tofu15IG mic
Ridichie15IG mic
Seminte de pin15IG mic
Coacaze15IG mic
Arahide15IG mic
Masline15IG mic
Agave15IG mic
Sparanghel15IG mic
Tarate15IG mic
Varza de Bruxelles15IG mic
Pudra de roscova15IG mic
Conopida15IG mic
Muguri de cereale (soia sau germeni de fasole mung, etc)15IG mic
Chili15IG mic
Castravete15IG mic
Ghimbir15IG mic
Ceapa verde15IG mic
Fasole Italiana plata15IG mic
Varza murata15IG mic
Cas (din soia)15IG mic
Germeni de grau15IG mic
Fistic15IG mic
Praz15IG mic
Macris15IG mic
Seminte germinate15IG mic
Nuci15IG mic
Tempeh15IG mic
Avocado10IG mic
Paste Montignac (spaghetti)10IG mic
Crustacee5IG mic
Otet5IG mic
Patrunjel5IG mic
Oregano5IG mic
Scortisoara5IG mic
Vanilie5IG mic
Busuioc5IG mic


Alimentele care au un indice glicemic ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu un indice glicemic scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina deoarece sunt greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc atat nivelul de glucoza, cat si pe cel lipide in cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat (tip 1 si tip 2). Totodata, acestea sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de satietate.
* Aceste alimente, chiar daca au un index glicemic ridicat, continutul lor de zaharuri pure (glucoza pura) este foarte scazut (aproximativ 5%). Consumarea lor nu ar trebui sa afecteze foarte mult nivelul zaharurilor din sange.
** Practic nu este nicio diferenta de IG intre lactatele din lapte integral si intre cele degresate. Este important sa tineti minte insa faptul ca produsele lactate (chiar daca au un IG scazut) cresc secretia de insulina semnificativ.

 

Contact 0734 95 92 91
intrebari oferte? comenzi@mednature.ro
Intrebari Generale? contact@mednature.ro