Social Login

#

Beneficiile Afinului

Afin

Afin - Compozitie 

Substante active importante care se gasesc in fructele, dar mai ales in frunzele de afin: tanin, mirtilina, neomirtilina. Datorita mirtilinei si neomirtilinei, afinul poate fi considerat o sursa exceptionala de insulina – insulina vegetala. Taninul se gaseste nu numai in frunze, ci si in fructe. Fructele contin pectine, zaharuri, provitamina A, acizi, vitamina C.

Afin - Actiune

Frunzele:
Incearca frunzele de afin sub forma de antibiotic natural, mai ales cand te confrunti cu infectii ale tractului urinar.
Aceleasi frunze pot regla dezechilibre ale sistemului circulator - in cazul tulburarilor cerebrale actioneaza prin scaderea gradului de permeabilitate si cresterea rezistentei capilare.
Administrate in tratamentul diabetului si al bolilor hepatice, frunzele de afin contin flavonoide care protejeaza peretii vasculari si trateaza sau previn aparitia varicelor, a bolilor reumatismale, a crizelor articulare dureroase (guta).
Au, de asemenea, efect antioxidant si de absorbtie a radiatiile UV.
 
Fructele:
Relatia ta cu afinul trebuie sa fie una speciala - tu ii acorzi atentia cuvenita, iar el iti trateaza afectiuni la care poate nici nu te-ai gandit pana acum. In primul rand, compozitia frunzelor este armonios conceputa pentru a contracta tesuturile organismului, ceea ce-l face folositor pentru combaterea secretiilor organice exagerate (diaree). Aceeasi actiune pozitiva o manifesta si pentru inflamatia acuta sau cronica a intestinului subtire si a celui gros (enterecolita), hemoroizi, cistite (inflamatii ale vezicii urinare in urma unei infectii).
Tulburarile de vedere (oboseala oculara, vedere nocturna) sau inflamatii la nivelul aparatului respirator, asteroscleroza (cum ar fi angina pectorala, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, accident vascular cerebral) si afectiunile sistemului digestiv pot fi prevenite si chiar tratate prin consumul constant al fructelor de afin.
Atat fructele cat si frunzele arbustului numit afin reduc nivelul de zahar din organism (efect hipoglicemiant) si au fost recent atestate ca fiind prielnice in lupta impotriva bolii Alzheimer
Datorita actiunii astringente si antiseptice, fructele proaspete se mai folosesc sub forma de comprese din suc proaspat pentru tenul cu acnee, furunculoza sau diverse infectii ale pielii.
 
Afin - Indicatii terapeutice
- infectii urinare, indigestie, guta, infectii gastrointestinale, diabet, diaree, bronsita, tuse convulsiva, enterite (inflamatii ale mucoassei intestinale), colibaciloza (boala infectioasa provocata de tipuri patogene de colibacili si care se manifesta prin diaree, febra, lipsa poftei de mancare), dizenterie (boala infectioasa contagioasa care se manifesta prin dureri abdominale, ulceratii intestinale violente si diaree cu sange), febra tifoida, psoriazis (boala a pielii caracterizata de cojirea epidermei in diverse regiuni ale pielii), faringite, stomatite, hepatite, obezitate, ateroscleroza, tonifiere organism persoane de vartsa a - III - a, copii sau adolecenti.
 
Administrare:
 
- Uz intern
Administratea afinelor este un proces relativ simplu care nu-ti va ocupa nici prea mult timp si nu-ti va consuma nici prea multa energie. De cele mai multe ori se prepara sub forma de ceaiuri sau infuzii - lasi la infuzat 1 cana de apa fierbinte cu o lingurita cu varf de fructe uscate si-sau frunze, apoi strecori. Se beau in medie 2 cani pe zi.
Din fructele uscate se prepara ceaiul antidiareic la care evident se pot adauga si frunze de menta.
Poti consuma fructele si proaspete sau transformate in suc natural consumate dimineata, pe stomacul gol, timp de 4 - 5 zile.
O alta varianta de preparare este terciul de afine: fierbi 2 linguri fructe de afin proaspete in 0.5 litri de apa timp de 30 de minute (diaree, infectii urinare, cistite, diabet, reumatism).
Daca te confrunti cu eczeme sau cuperoze (inrosirea intermitenta a pielii ce duce la aparitia unor bubite rosii, dure) tine la macerat timp de 6 ore doua linguri de frunze de afin, dupa care poti bea cate 2 cani pe zi.
 
Tinctura din fructe zdrobite (se pot pune si frunze proaspete): pui intr-un vas 30% fructe, restul alcool de 60 grade si se lasa la macerat 2-3 saptamani, apoi se strecoara si se consuma de 3 ori/zi cate 15-30 picaturi, iar in situatii mai grave se administraza de 3 ori pe zi cate o lingura dizolvata intr-un pahar cu apa (diabet, infectii urinare, afectiuni oftalmologice, afectiuni dermatologice.
 
Un alt produs ce poate fi obtinut din afine - consumat, poate, cu ceva mai multa placere este vinul tonic din afine: pentru un litru de vin se utilizeaza 300 gr. de fructe proaspete zdrobite, se lasa la macerat 8 zile - intr-un mediu foarte slab luminat - la temperatura camerei, se agita in fiecare zi, de mai multe ori, apoi se strecoara si se consuma cate 1-2 linguri inainte de mesele principale (tonic general, stimuleaza apetitul).
 
- Uz extern:
 
In cazuri precum faringite, stomatite si afte este recomadat sa faci gargara cu suc sau tinctura de afine diluata.
In caz de arsuri, micoze, eczeme, rani sangerande si unele boli de piele se pot aplica comprese cu frunze de afin sau terciul din afine proaspete;
Sunt recomandate si clismele cu infuzie de afine, pentru combaterea hemoroizilor.
 
Afin - In cosmetica
Datorita efectului astringent pe care il pot avea, afinele sunt folosite si ca tratamente cosmetice pentru ten: mastile din pulpa sau din sucul de afine scad intensitatea secretiilor, modifica Ph-ul pielii, stopand inmultirea microbilor.
 
Pentru cuperoza (inrosirea tenului) prepara un ceai (4 linguri de frunze maruntite la 25 ml de apa data in clocot), dupa care aplici si ulei de ricin cald pe zonele afectate. Repeta tratamentul natural de 2 ori pe zi.
 
 
Beneficiile terapeutice ale afinelor negre:
-frunzele si fructele de afin au in compozitia lor cea mai mare capacitate antioxidanta astringenta dintre toate fructele (antocianina, vitamina C, vitamine din complexul B, vitamina E, vitamina A, cupru, seleniu, zinc, fier), ajutand la prevenirea aparitiei infectiilor;
-afinele ajuta sa va feriti de raceli si gripe;
-afinele neutralizeaza radicalii liberi care pot dezvolta boala si imbatranirea in organism;
-afinele ajuta la diminuarea grasimii din zona abdomenului;
-ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar (afinele au proprietati antibiotice, iar moleculele mari si grele spala, practic, aceste bacterii de pe peretii tractului urinar, prevenind declansarea infectiei);
-pastreaza integritatea vederii (datorita proprietatilor antioxidative, afinele ajuta la prevenirea uscaciunii ochilor si a infectiilor, in special cele de la nivelul retinei);
-mentine sanatatea creierului (previne aparitia tulburarilor nevrotice sau distrugerii neuronilor);
-scad riscul dezvoltarii bolilor de inima;
-ajuta in ameliorarea constipatiei si a digestiei;
-afinele lupta impotriva cancerului (deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti, precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului);
-afinul este cunoscut pentru proprietatile sale antidiabetice, scade zaharul din sange (frunzele si fructele amelioreaza simptomele diabetului);
-ajuta la ameliorarea gutei;
-impiedica aparitia parazitozei intestinale;
-sunt foarte eficiente in bolile de reumatism;
-eficiente si in afectiunile dermatologice.

Afinele sunt folosite si la obtinerea afinatei, o bautura alcoolica destul de apreciata, sau la prajituri si alte dulciuri.
 
Afinele au cea mai mare capacitate antioxidanta dintre toate fructele.
 
Un nou studiu de specialitate sugereaza ca afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza carora puteti acumula grasime in zona abdominala si astfel poate sa scada probabilitatea aparitiei bolilor cardiovasculare si a sindromului metabolic.
Pana in prezent nu s-au facut insa studii pe subiecti umani. Studiul s-a facut pe sobolani in a caror dieta s-a adaugat si o pulbere de afine. Dupa 90 de zile, sobolanii care au consumat dieta imbogatita cu pulberea de afine au prezentat mai putina grasime in zona abdominala, numar mai mic de trigliceride, colesterol mai mic, s-a imbunatatit glicemia a jeun si a crescut sensibilitatea la insulina.
Desi este nevoie de cercetari suplimentare, un alt studiu a aratat ca barbatii cu factori de risc pentru boli de inima, care au baut suc de afine salbatice timp de 3 saptamani au inregistrat imbunatatiri in ceea ce priveste controlul glucozei si a insulinei.
Ajuta la mentinerea sanatatii tractului urinar
 
Dezvoltarea coloniilor de bacterii, precum b-coli de-a lungul peretilor mucoasei din interiorul tractului urinar, sunt responsabile pentru aceasta infectie care conduce la inflamatie, senzatie de arsura in tipul urinarii si alte complicatii.
In acest caz, afinele pot fi surprinzator de benefice. Acestea contin un compus format din polimeri mari, precum moleculele grele, care inhiba cresterea bacteriilor respective. Afinele au proprietati antibiotice, care se adauga la acest efect. Moleculele mari si grele spala practic aceste bacterii de pe peretii tractului urinar, prevenind declansarea infectiei.
Pastreaza integritatea vederii
 
Extractul de afine contine un nivel ridicat de compusi numiti antocianozide, care s-a dovedit in urma studiilor clinice ca incetinesc pierderea vederii. Acesti compusi pot preveni sau intarzia toate problemele legate de imbatranire, cum ar fi degenerescenta maculara, cataracta, miopia si hipermetropia, uscaciunea ochilor si infectiile, in special cele de la nivelul retinei, datorita propietatilor lor antioxidative.
Afinele contin un grup special de antioxidanti numiti carotenoide (luteina, zeaxantina, etc.), flavonoide (cum ar fi rutina, resveritrol, quercentina, etc.), in plus pe langa alte substante importante precum vitamina C, vitamina E si vitamina A, seleniu, zinc si fosfor, care sunt benefice si esentiale pentru sanatatea ochilor.
Studiile au indicat faptul ca, daca mancati 3 sau mai multe portii de fructe pe zi, puteti reduce riscul aparitiei degenerescentei maculare asociata imbatranirii (cauza principala a pierderii de vedere la persoanele in varsta), cu aproximativ 36%.
Mentin sanatatea creierului
 
Aceste fructe mici contin antociani, vitaminele A, complexul-B, C si E, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor, mangan si pot preintampina sau vindeca printre altele, aparitia tulburarilor nevrotice, prin prevenirea degenerarii sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutand la mentinerea santatatii sistemului nervos central.
Este greu de crezut insa, ca aceste fructe pot vindeca si afectiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate si tesuturilor neuronilor si, pastreaza nealterata memoria pentru o perioada lunga de timp. Cercetatorii au descoperit ca dietele bogate in afine imbunatatesc in mod semnificativ si capacitatea de invatare.
Afinele scad riscul dezvoltarii bolilor de inima
 
Continutul ridicat de fibre, antioxidanti puternici si abilitatea afinelor de a dizolva colesterolul rau, fac din aceste fructe un supliment alimentar ideal pentru vindecarea bolilor de inima. Acestea intaresc si muschii inimii. Intr-un studiu efectuat recent, cercetatorii au descoperit ca o cantitate moderata de vin alb contine 0,47 mmol de antioxidanti ai radicalilor liberi, vinul rosu 2,04 mmol, iar vinul obtinut din afine contine 2,42 mmol din acesti compusi protectivi.
Ajuta in ameliorarea constipaiei si a digestiei
 
Fibrele din afine tin la distanta constipatia (prin consumul constant a unei cantitati insemnate), iar vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza si acizii imbunatatesc digestia.
Lupta impotriva cancerului
 
Afinele s-au dovedit a fi de ajutor bolnavilor de cancer, deoarece contin anumiti compusi, cum ar fi pterostilbene (excelent in remediul cancerului de colon si ficat) si acid aleagic, care in combinatie cu antocianina si alti antioxidanti precum vitamina C si cupru, pot duce la prevenirea sau vindecarea cancerului.
Studiile de laborator arata ca acei compusi fenolici din afine pot inhiba proliferarea celulelor canceroase din colon si pot induce apoptoza (moartea programata a celulelor). A fost observata, de asemenea, o reducere semnificativa (aproximativ 34%) a riscului de cancer ovarian la femeile care au un aport crescut de luteolina (ce se gaseste in citrice).
 
Substante active importante care se gasesc in fructele, dar mai ales in frunzele
de afin: tanin, mirtilina, neomirtilina. Datorita mirtilinei si neomirtilinei, afinul poate fi
considerat o sursa exceptionala de insulina – insulina vegetala. Taninul se gaseste
nu numai in frunze, ci si in fructe. Fructele contin pectine, zaharuri, provitamina A,
acizi, vitamina C.
 
In conditiile vietii moderne, valoarea economica a afinelor creste, fiind considerate
un aliment ecologic.

Contact 0734 95 92 91
intrebari oferte? comenzi@mednature.ro
Intrebari Generale? contact@mednature.ro